HÁZHOZSZÁLLÍTÁS SAJÁT AUTÓVAL

FAÁZTATÁS

Az egészséges faanyagok fertőzésektől való megóvásához fontos a faáruk védelme! Az alkalmazott faanyagvédelmi eljárások közül a legköltséghatékonyabb eljárás a faanyagok bemártása, áztatása.
A faanyagvédelem legfontosabb feladata, hogy a faanyagot megvédjük a rovar- és gombafertőzésektől úgy, hogy az hosszantartó biztos védelmet nyújtson.
A faanyag megvédése terén első és legfontosabb teendő az egészséges faanyag kiválasztása. Ezt egészíti ki a kémiai védelem, a megelőző védelem. A megelőző védelem a későbbiekben is hosszantartó védelmet biztosít, így a beépített fát nem támadhatja meg semmilyen gomba- vagy rovarfertőzés. A faanyag kezelését erősebb vagy gyengébb, de mérgező hatású, az élő rovarok, spórák elpusztítására vagy elriasztására alkalmas vegyszerrel végezzük. Ezért a nagy mennyiségű házilagos faanyagvédelem emberre, állatra és környezetünkre is egyaránt veszélyes lehet.
Cégünk nagyobb tételű megelőző faanyagvédelmi szolgáltatást is nyújt, melyről minőségi tanusítványt adunk.
A faanyagvédelem környezetvédelem is: minden megvédett gerenda (amit a hosszú évek folyamán nem kell kicserélni) megmenti egy fa életét.

A WinWood Fatelep ebben segítséget nyújt Önnek!

 

Megelőző faanyagvédelem

A telepünkön található faanyagokat igény szerint speciális nagy teljesítményű faanyag impregnáló berendezéssel Adolit BQ-20 szerrel kezeljük. A technológiánk biztosítja, hogy a nálunk kezelt faanyag hosszú évtizedeken keresztül ellenálljon a gomba- és rovarfertőzéseknek.
Általános leírás: fenyő és egyéb faanyagok gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző védelmére szolgáló, gyorsan fixálódó készítmény. A faanyagvédőszer beszívódást elősegítő hatóanyagokat is tartalmazó, folyékony, vízben oldható impregnálószer.
Védőhatás: Kültéri, földdel nem érintkező helyen a védőhatás fafajtól függően legalább tíz év. Beltéri, intenzív gombatámadástól mentes helyen történő felhasználás esetén a védőhatását legalább húsz évig megtartja. A kültéri szerkezeteket úgy kell kialakítani, hogy a csapadék le tudjon folyni a szerkezetről és földdel ne érintkezzen. Festés, lakkozás a kezelés után nem szükséges, de célszerűen megválasztott felületkezelő anyag (oldószermentes) a tartósságot növeli.
Az áztatás előtt a faanyagokat hézagolólécen tároljuk, hogy a faanyag elérje a légszáraz nedvességtartalmat. Ez biztosítja, hogy a faanyag legnagyobb mennyiségben magába szívja a folyadékot.

 

FIGYELMEZTETÉS AZ IMPREGNÁLT FAANYAG FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN!

Kezelés utáni tárolás: a kezelés után legalább egy napig jól szellőzően kell tárolni a faanyagot, amíg a védőszer a fában nehezen oldható vegyületté alakul (fixálódik), illetve a szerves hatóanyagok a rostokhoz kötődnek. A fixálódási folyamat rendkívül gyors, a száradás után 3-6 órával a hatóanyag 90%-a fixálódik. Célszerű a faanyagokat kezelés előtt készre munkálni, vagy a vágott felületeket utókezelni. A kezelt faanyag csiszolása, gyalulása kerülendő, mert a hulladék is hatóanyagot tartalmaz, melynek szakszerű elkülönítéséről és megsemmisítéséről gondoskodni kell.

 

Jellemző tulajdonságok:

  • Halmazállapot: folyadék
  • Szín: 2555 zöld
  • Szag: enyhe, jellegzetes
  • Kezelt faanyag színe: kékes-zöld
  • Tűzállóság: a kezelt faanyag nem éri el a „nehezen éghető” kategóriát, de a tűzzel szembeni viselkedése a kezeletlen fáénál kedvezőbb